Wat is de Kanteling ?

Historiek

In 2002 startte Gerd Claes de Kanteling op in Schilde : een therapeutische praktijk met bijzondere expertise voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. 
Vanaf 2015 werd het aanbod uitgebreid en in 2018 verhuisde de praktijk naar Wijnegem.
Vandaag is de Kanteling een multidisciplinaire groepspraktijk voor kinderen, (jong)volwassenen en ouderen mét en zonder beperking.

Ons team bestaat uit psychiaters, psychologen, psychotherapeuten en coaches. Recent werd dit aangevuld met een ergotherapeut en een ademcoach, de geest en het lichaam zijn immers ontegensprekelijk met elkaar verbonden. Onze hulpverleners bezitten een ruime kennis van specifieke methodieken, zowel verbaal als non-verbaal, en dit op maat van onze cliënten.

Wat inspireert ons ?

Wij worden gedreven door ons geloof in de menselijke veerkracht. We geloven dat het mogelijk is om na verlies of intens lijden nieuwe kracht te vinden.

Ook met mensen met een beperking of chronische ziekte gaan we op zoek naar veerkracht om met de beperking of de ziekte om te gaan. Vaak zeggen mensen “Je zal ermee moeten leren leven.”, maar hoe doe je dat ? Met die zoektocht kan de Kanteling je helpen.

Via coaching en psychotherapie kan je een kantelpunt ervaren : een moment waarop je voelt dat verandering mogelijk is. En voor ons betekent verandering : (nieuwe) veerkracht vinden om de dagelijkse uitdagingen van het leven aan te kunnen. Soms helpt het om een zetje te krijgen, een duwtje vooruit … een kanteling ! Dit is een beweging die je actief van richting doet veranderen zodat je de dingen anders begint te zien en je weer verder kan op je eigen pad en in de richting die jij wil.

“Je kunt de oceaan niet oversteken door alleen maar naar het water te staren.” Rabindranath Tagore

Wat mag je verwachten ?

Een therapie start steeds met een kennismakings- of intakegesprek. Dit doen we om jouw doelstellingen en verwachtingen in beeld te krijgen en een gezamenlijk traject uit te stippelen. Soms is het nodig om verder diagnostisch onderzoek te verrichten bij een psycholoog of (kinder)psychiater.

Indien we van mening zijn dat we je niet de gepaste ondersteuning kunnen bieden, bespreken we samen zorgvuldig de doorverwijzing.

Indien we het nodig vinden nemen we – enkel met jouw toestemming – contact op met je huisarts, je verwijzer of andere belangrijke betrokkenen.

Een gesprek duurt 60 min, een koppeltherapie 80 min.  
De laatste 5 min van de sessie dienen om een nieuwe afspraak te maken en de administratie te regelen.

Voor kostprijzen van de therapie verwijzen wij graag naar onze Algemeen geldende voorwaarden, afspraken en tarieven.

“Je kan geen moed verwerven zonder door de kwetsbaarheid te gaan.”  Brené Brown