Wat is psychotherapie?

Ben je op zoek naar hulp, voor jezelf of voor een ander? Wil je nagaan of wij voor jou iets kunnen betekenen? 
Wil je meer weten over hoe wij coaching en therapie zien? Wil je je eigen veerkracht hervinden? Kijk dan even verder op deze site.

“Moet ik op een sofa liggen ?”
“Moet ik alleen maar vertellen ?”
“En waarover dan precies ? “

Mensen weten niet altijd wat ze van psychotherapie moeten verwachten. We hebben geen sofa, wel comfortabele stoelen. Je vertelt ons waarvoor je komt en wij luisteren naar je verhaal. Misschien gaat het over onzekerheid, twijfels, een traumatische gebeurtenis ? Of over de relatie met je ouders, broers, zussen, geliefden. Of misschien worstel je met ziekte, schaamte en pijn. Er is niet maar één verhaal. Elke mens is uniek, en daarom zijn verhaal ook. En met dat verhaal en met jouw vragen ben je welkom.

"Er bestaat geen groter lijden dan het hebben van een onverteld verhaal"

                                                                                     (Maya Angelou)

Psychotherapie

Samen zoeken we antwoorden op je vragen. We staan stil bij wat jouw verhaal voor je betekent. We zoeken naar beweging en leggen samen een weg af naar de verandering die jij wenst. Onze psychotherapeuten vertrekken vanuit geloof in de groeikracht én veerkracht van mensen.

Psychotherapie streeft er kortweg naar dat jouw lijden gaandeweg vermindert en dat je veerkracht vergroot, zodat je terug weerbaarder in het leven kan staan.

Als praten voor jou moeilijk is of niet vanzelf gaat, dan kunnen we werken met creatieve methodieken (bv. Yoga, muziek, mindfullness, gevoelskaarten, teken- en beeldmateriaal). Dat maakt het mogelijk om gevoelens over moeilijke onderwerpen toch bespreekbaar te maken.

Coaching

De Kanteling biedt ook coaching aan.  
Is dat anders dan psychotherapie ?

Ja, coaching vertrekt vanuit wat er hier en nu nodig is om jouw leven voor jou beter en gemakkelijker te maken. Een coach kijkt naar jouw krachten en vaardigheden en onderzoekt met jou waar het moeilijk gaat.Coaching voor mensen met autisme
De Kanteling heeft haar team uitgebreid met enkele auti-coaches. Deze coaches hebben bijzondere aandacht voor mensen met ASS en bieden ondersteuning bij het dagelijkse leven. Zij doen dit voornamelijk aan huis.

Bemiddeling

In het team van de Kanteling is er een erkend bemiddelaar die werkt rond bemiddeling van relatie, (echt)scheiding en ouderschap.

Bemiddelen gaat over op een bepaalde manier in het leven staan, over het teruggeven van een conflict aan twee mensen, die niet constructief meer met elkaar communiceren.

We zijn het een beetje verleerd… zoals het 'pallaveren' van Afrikanen onder een boom, die 'gevoelige' punten op een duurzame manier oplossen in de gemeenschap.
Bemiddelen laat mensen mekaar horen, ècht zien en bestaan,  door ze mekaar erkenning te laten geven op het juiste moment over het (voor hun) belangrijke onderwerp.

“Zoals conflict deel is van het leven, is gemis en rouw dat (vaak) ook.”